Cladirea Primariei
.:: Geografie 

.:: Istorie 
 
.:: Administratie 
 
.:: Navigare rapida 
 

Asezare geografica - Hidrografia

   Reteaua hidrografica a comunei Valea Mare - Pravat o formeaza raul Argesel cu afluentul sau Valea Carstii si paraul Valea Mare. Toate cele trei cursuri de apa fac parte din bazinul Argeselului si debitul lor prezinta o deplasare lina. Albiile sunt putin adinci si inguste. Nu apar repezisuri si cascade, nici meandre.

   Raul Argesel izvoraste de sub muntele Papusa, din locul numit Poiana Santilie si se varsa in Raul Targului, mai sus de Mioveni - Arges. Numele sau este diminutivul de la Arges (latineste Argessis, la Herodot Ordessos). Numele raului Argesel este mentionat in hrisoavele cele mai vechi. Mircea cel Batran (1386-1418) scrie de "raul Argesel" intr-un hrisov din anul 1408. De asemenea, ne mai aminteste de numele lui Neagoe Basarab in 1512.
   In ceea ce priveste regimul hidrologic al acestor ape curgatoare de pe cuprinsul comunei Valea Mare - Pravat, nu se mai constata variatii mari de nivel, debitul este aproape constant, numai in ultimii ani, in perioada ploilor, apele cresc iesind din matca si inundand gospodariile din apropiere (ca si in anii 1970 sau 1975).
   Temperatura apei este normala, confrm celei atmsferice.
   In lunile geroase se formeaza gheata la mal si chiar pod de gheata pe raul Argesel.
   In urma intrarii in functiune a Combinatului de Lianti de la Mateias (azi Cimus Campulung) a crescut considerabil gradul de puluare a celr trei cursuri de apa.

 
  © Toate drepturile sunt rezervate Primariei Valea Mare - Pravat.
Design: Intex Prim 
www.intexprim.ro